Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Εντελώς ανενόχλητο τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τη Σάμο

Άφωνοι έμειναν οι κάτοικοι της Σάμου στο άκουσμα του χαρακτηριστικού ήχου ενός τουρκικού ελικοπτέρου ειδικών επιχειρήσεων το οποίο πέταξε σε ύψος μόλις 3000 μέτρων  πάνω από  το έδαφος του ακριτικού νησιού.
Λόγω και της φοράς του ανέμου ο ήχος του ελικόπτερου ήταν εκκωφαντικός με αποτέλεσμα να ανησυχήσουν διακρίνοντας κιόλας εν συνεχεία ορισμένοι τα τουρκικά εθνόσημα.
Επρόκετο για εικονική επιχείρηση τουρκικών ειδικών δυνάμεων με βαθιά διείσδυση στη Σάμο πυ σήμερα το μεσημέρι.
Το τουρκικό ελικόπτερο πέταξε στη ΒΑ περιοχή του νησιού της Σάμου στις  δοκιμάζοντας την ετοιμότητα του ελληνικού δικτύου Αεράμυνας.
Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ:
      "Τουρκικό ελικόπτερο AS-532 Cougar, το οποίο εισήλθε στο FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 14:33,  πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ΒΑ άκρου ν. Σάμου στις 14:35 σε ύψος 10.000 ποδών. Το ελικόπτερο εξήλθε του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 14:37.
     Το εν λόγω ελικόπτερο αναγνωρίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες και κατά πάγια πρακτική".
Όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για άσκηση διείσδυσης ειδικών δυνάμεων καθως το ελικόπτερο ήταν Cougar AS 532AL CSAR ειδικών επιχειρήσεων της τουρκικής Αεροπορίας και όχι του Ναυτικού (όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά) που μπορεί να είχε απογειωθεί απο κάποια παραπλέουσα  τουρκική φρεγάτα. Η τουρκική Αεροπορία διαθέτει 20 ελικόπτερα AS 532UL/AL Cougar Mk1 εκ των οποίων τα 14 είναι "-UL" και τα υπόλοιπα 6 "-AL". .
Το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή ήταν ελικόπτερο της Αεροπορίας και όχι του Ναυτικού  καταδεικνύει από μόνο  την ιδιαίτερη «ποιότητα» της πρόκλησης. Επρόκειτο  για διατεταγμένη πτήση με στόχο την υπέρπτηση πάνω από τη Σάμο συνέχεια των χθεσινών 19 παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου αριθμός παραβιάσεων μέσα σε μια ημέρα που έχει να συμβεί πολλά χρόνια.
Το τουρκικό σχέδιο όμως δεν εξαντλήθηκε μόνο με την υπέρπτηση του ελικοπτέρου.
Το Cougar κατά τη διάκρεια της πτήσης του υποστήριζαν τουλάχιστον 12 τουρκικά μαχητικά με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό των οπλισμένων αεροσκαφών - 6 στον αριθμό- τα οποία πραγματοποίησαν3 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις  του Εθνικού Εναέριου Χώρου.ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
 Το ανωτέρω ε/π (AS-532 Cougar) πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ΒΑ άκρου ν. Σάμου  και σε ύψος 10.000 ποδών.
 Όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.πηγεςΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
 ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ   :  2 (12 Α/Φ)
ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ :  1 (Ε/Π)
ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ     : 13
ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ      :  6
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ     :  3
ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ    :  3
ΑΝΩΘΕΝ            : 1
ΕΜΠΛΟΚΕΣ       : -
ΠΕΡΙΟΧΗ           :  ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ & ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου