Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΣΙΜΩΝΕΙ Η ΩΡΑ Τουρκική επιχείρηση "πολιορκίας" στο Αιγαίο απο Λαδόξερα έως Καστελόριζο

Επιχείρηση «πολιορκίας» και αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο από τη Λαδόξερα (Ζουράφα λοπως την αποκαλούν οι τούρκοι)  μέχρι και το Καστελόριζο στήνει η Τουρκία. Ο σκοπός είναι προφανής και έχει να κάνει με την ελληνική ΑΟΖ και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που υπάρχουν εντός αυτής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Άγκυρα επικεντρώνεται σε δύο νησιά, τα οποία καθορίζουν την ελληνική κυριαρχία και «τοποθετούν» τα όρια της ΑΟΖ.
Για την επόμενη εβδομάδα οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει περιοχή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αεροναυτικά γυμνάσια. Θα λάβουν μέρος πλοία επιφανείας, αεροσκάφη, ίσως και υποβρύχια.
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, καθώς θεωρείται πιθανό οι Τούρκοι να στήσουν ένα επεισόδιο για να αμφισβητήσουν την εθνική κυριαρχία και τις ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Το Καστελόριζο το εντάσσουν στις «γκρίζες ζώνες» ή καλύτερα θα ήθελαν να το εξαφανίσουν από το χάρτη, ενώ αξιώνουν και συνδιαχείρηση της περιοχής της Ρόδου, όπου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Μην ξεχνάμε το «καζάν καζάν» του Ρ.Τ. Ερντογάν που ελέχθη στα μούτρα του Α. Σαμαρά χωρίς να αντιδράσει, αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρουν πώς θα «ανάψει το Αιγαίο» αν η Ελλάδα επιχειρήσει εκμεταλλευόμενη την Προεδρία της Ε.Ε. να ανακηρύξει ΑΟΖ.
«Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει κάτι τέτοιο» και «θα κάνει τα πάντα για να συνεχίσει απτόητη τις έρευνες με προοπτική εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», έλεγε το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας που υποστηρίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν Έλληνες επιτελείς και τη χθεσινή υπέρπτηση πάνω από τη Σάμο. Οι Τούρκοι πραγματοποιώντας άσκηση στα παράλια, έστειλαν ένα ελικόπτερο τύπου AS-532 Cougar να διεισδύσει στον ελληνικό εναέριο χώρο και να πετάξει πάνω από το ελληνικό νησί.
Η πρόκληση δείχνει ποιοτική αναβάθμιση, αφού όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο. Τα ελικόπτερα που παραβιάζουν συνήθως τα εθνικά χωρικά ύδατα ή του κανόνες του FIR Αθηνών έχουν απονηωθεί από πλοία.
Το Cougar είχε την πλήρη υποστήριξη της Τουρκικής Αεροπορίας, αφού τόσο στο Αιγαίο όσο και στα παράλια πετούσαν δεκάδες μαχητικά στο πλαίσιο της «άσκησης». Δώδεκα μάλιστα από αυτά, τα μισά οπλισμένα, σημείωσαν 3 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Αυτό δείχνει πώς επρόκειτο για μια σχεδιασμένη επιχείρηση-πρόκληση.
Λίγα 24ωρα πριν η Τουρκία είχε βγάλει στο βορειοανατολικό Αιγαίο πολλές μονάδες του Στόλου της για να πραγματοποιήσει βολές ανοιχτά του Κόλπου Ξηρού. Επί της ουσίας όμως θέλησε να προβάλει την αμφισβήτηση του καθεστώτος της Λαδόξερας, αφού τα πολεμικά πλοία της Άγκυρας έφτασαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από την νησίδα παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Κάτω από τα… κανόνια των πολεμικών πλοίων μπήκαν και Τούρκοι ψαράδες, όπως αποκάλυψε το «defencenet.gr» και με τσαμπουκά εκδίωξαν τους Έλληνες αλιείς από ελληνικά χωρικά ύδατα προκειμένου να γεμίσουν τα δίχτυα τους.
Η οδηγία από το υπουργείο Εξωτερικών του «αναπληρωτή πρωθυπουργού» Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν πάντως να αποφευχθεί η ένταση για να μη χαλάσει η προγραμματισμένη φιέστα της ανάληψης της ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε.
Είναι σαφές πώς η Άγκυρα τεντώνει το σκοινί στο Αιγαίο και δεν είναι διόλου απίθανο να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» για να διεκδικήσει συνδιαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων.
Η τακτική της τεχνητής έντασης συμφέρει στην παρούσα φάση και τον Ρ.Τ. Ερντογάν που κάνει άνοιγμα στο «βαθύ» κράτος, τους στρατιωτικούς και τους δικαστικούς προκειμένου να ξεφύγει από τη δίνη των σκανδάλων διαφθοράς στο εσωτερικό της Τουρκίας.ΠΗΓΗhttp://www.defenc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου