Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα για να μείνει στην Ευρωζώνη πρέπει να γίνει… Αφρική!

Γράφει ο Ceteris Paribus
Υπό την υψηλή επίβλεψη του Ματίας Μορς της τρόικας, που παρέμεινε στην Αθήνα για να… υποδείξει στον Στουρνάρα τις «σωστές» επιλογές, κατατέθηκε το Προσχέδιο προϋπολογισμού 2014,
που από τη μία διεκδικεί μερικά ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθούν και από την άλλη διεκδικεί το Νόμπελ υποκρισίας για Σαμαρά – Βενιζέλο!
Το Προσχέδιο συνοδεύτηκε από μια δήλωση του κ. Σταϊκούρα που αποδεικνύει τη διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης, η οποία σε ελεύθερη μετάφραση έλεγε «Εμείς, χωρίς να το λέμε, πήραμε νέα μέτρα για το 2014. Εσείς τώρα, ελαφρύνετε το χρέος, όπως είχατε δεσμευτεί το Δεκέμβριο του 2012 και βοηθήστε μας να βγούμε στις αγορές για να αποφύγουμε το νέα μνημόνιο». Σαν ηχώ ακούγεται η πραγματική, πολιτική αγωνία της κυβέρνησης: «Αλλιώς, πώς θα επιβιώσουμε και πώς θα πάμε σε εκλογές την άνοιξη;»… Το Προσχέδιο είναι το κυβερνητικό success story budget… επί πτωμάτων!
Έτσι, από τη μια οι κ. Σαμαράς – Βενιζέλος διακηρύσσουν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και από την άλλη ενσωματώνουν τις δεσμεύσεις για νέα μέτρα στο Προσχέδιο του προϋπολογισμού! Ιδού η απόδειξη: Σχεδόν 2,2 δισ. ευρώ (2.164) προβλέπεται ότι θα αυξηθούν τα έσοδα από άμεσους φόρους τη στιγμή που η ανεργία παραμένει θηριώδης και τα πάσης φύσεως εισοδήματα εξακολουθούν να μειώνονται, ενώ στο στόχαστρο για νέες μειώσεις μπαίνουν ιδιαίτερα οι συντάξεις. Σε περίπου ένα μήνα, με την κατάθεση του… κανονικού προϋπολογισμού θα μάθουμε με ποια νέα μέτρα θα επιδιώξουν να πετύχουν μια τέτοια αύξηση εσόδων από άμεσους φόρους, αλλά το πρώτο κρατούμενο είναι ότι μιλάμε ήδη για νέα μέτρα 2,2 δισ. ευρώ στον τομέα της φορολογίας.
Στον τομέα των δαπανών, έχουμε «φωτογραφικά» προσδιορισμένα νέα μέτρα περικοπών ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ (2.666 εκατ. ευρώ) από τις δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη. Το 2013 το αρχικά προβλεπόμενο κονδύλι για Κοινωνική Ασφάλιση και Περίθαλψη ανερχόταν σε 15.369 αλλά χρειάστηκαν επιπλέον 566 εκατ. ευρώ (η δαπάνη τελικά έφτασε τα 15.935 εκατ. ευρώ) για να μπορέσουν τα ταμεία να δώσουν συντάξεις και να μην καταρρεύσει εντελώς το σύστημα περίθαλψης. Για το 2014 προβλέπεται δαπάνη 13.271, μειωμένη κατά 2,7 δισ. ευρώ. Αυτό δεν λέγεται καν «σκληρές περικοπές», λέγεται κατεδάφιση του συστήματος ασφάλισης και περίθαλψης!
Ποιος είναι ο συνολικός λογαριασμός των νέων μέτρων σε άμεσους φόρους και ασφάλιση – περίθαλψη; Κοντά 5 δισ. ευρώ – μόνο για το 2014!
Το να λες ότι «αγωνίζεσαι» για να μην υπάρξει νέο μνημόνιο και να μη ληφθούν νέα μέτρα και να βάζεις νέα μέτρα 5 δισ. ευρώ μόνο για το επόμενο έτος και πριν καν αρχίσει ο δεύτερος κύκλος συζήτησης με την τρόικα για Μεσοπρόθεσμο, για μέτρα το 2015-2016 και για χρηματοδοτικό κενό, συνιστά μια… ιστορικών διαστάσεων πολιτική υποκρισία για την οποία ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Σαμαράς και ο υπάλληλος του κ. Μορς, Γιάννης Στουρνάρας θα άξιζαν το βραβείο Νόμπελ υποκρισίας…
Το Προσχέδιο περιέχει μερικά πραγματικά απίστευτα ρεκόρ, από τα οποία σταχυολογούμε τα πιο βασικά:
• Τα συνολικά έσοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται κατά 2.420 εκατ. ευρώ, σε 54.546 εκατ. ευρώ και ενώ η «τρύπα» (υστέρηση) των εσόδων το 2013 ήταν 1,5 δισ. ευρώ! Τα έσοδα που προβλέπονται για το 2014 αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ. Για τη σύγκριση: Στον προϋπολογισμό του 2009 ήταν περίπου στο ίδιο επίπεδο αλλά με ΑΕΠ στα 254.519 εκατ. ευρώ. και αντιστοιχούσαν στο 21,5% του ΑΕΠ! Αυξήθηκαν δηλαδή κατά 40% ως ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στο 2009 και το 2014!
• Οι άμεσοι φόροι ήταν 8,5% του ΑΕΠ το 2009 και θα είναι 11,6% του ΑΕΠ το 2014. Αυξήθηκαν κατά 36,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
• Οι δαπάνες για ασφάλιση – περίθαλψη το 2009 ήταν 17.228 εκατ. ευρώ και το 2014 προβλέπονται 13.271 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 30%, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συνταξιούχων έχει αυξηθεί από το κύμα εξόδου που προκάλεσαν τα μνημόνια!

Ιδού πώς μια χώρα του ευρωπαϊκού Νότου, για να παραμείνει στην Ευρωζώνη, πρέπει να… εξαφρικανιστεί!
Πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου