Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

National Geographic:Πότε θα γίνει η επόμενη έκρηξη στο ηφαίστειο της Σαντορίνης;


Πρωτοσέλιδο στην ιστοσελίδα του National Geographic είναι σήμερα η Σαντορίνη, αφού το γνωστό επιστημονικό περιοδικό εκφραζει την ανησυχία του μετά τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων για τη συσσώρευση εκατομμυρίων κυβικών μάγματος στο ηφαίστειο που έχει προκαλέσει την ανύψωση του νησιού κατά 14 εκατοστά μέσα σε 16 μήνες.

Το άρθρο έχει τίτλο «Μπαλόνι μάγματος φουσκώνει κάτω απο την Σαντορίνη» και αναφέρει ότι οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι και ψάχνουν να βρουν στοιχεία προκειμένου να προβλέψουν την επόμενη πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου του όμορφου ελληνικού νησιού.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μόνον ημέρες στους υποθαλάσσιους θαλάμους του ηφαιστείου έχει σωρρευθεί ποσότητα μάγματος που εκτιμάται ότι φτάνει ακόμη και τα 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα και το φαινόμενο αυτό είναι η πρώτη φορά που έχει τέτοια ένταση, μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου το 1955.
Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Nature Geoscience από τον καθηγητή ηφαιστειολογίας Ντέηβιντ Πάιλ, την ηφαιστειολόγο Μισέλ Παρκς του Τμήματος Γεωεπιστημών της Οξφόρδης, και την Τζούλιετ Μπιγκς του Τμήματος Γεωεπιστημών του Μπρίστολ.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι τρεις ερευνητές αναφέρουν πως η αύξηση του μαγματικού θαλάμου από την εισροή νέου υλικού οδήγησε σε ανύψωση της επιφάνειας του νησιού από 8 έως και 14 εκατοστά σε μόλις 15 μήνες.
Οι υπολογισμοί αυτοί θεωρούνται αρκετά ακριβείς μια και έγιναν με εικόνες από δορυφορικά ραντάρ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της Γερμανικής Υπηρεσίας Διαστήματος (DLR), καθώς και με μετρήσεις GPS από το έδαφος.ΠΗΓΗhttp://www.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου