Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Έρχεται Καταιγίδα στο Αιγαίο την ερχόμενη εβδομάδα – Άσκηση απάντηση στη τουρκική αλαζονεία


Polemiko-Naytiko

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 
Μεγάλη  άσκηση ετοιμάζει  το Πολεμικό Ναυτικό για την επόμενη εβδομάδα στο Αιγαίο.
Πρόκειται για την άσκηση <<Καταιγίδα>> η οποία πέρυσι δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της κρίσης και της ανάγκης , όπως αναφέρθηκε, να περιοριστούν τα έξοδα,μέσω άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Η τελευταία <<Καταιγίδα>> είχε γίνει από 30 Μαΐου μέχρι 3 Ιουνίου 2011

Η άσκηση, στην οποία θα συμμετάσχουν σε φάσεις της και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, θα ξεκινήσει στις 3 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου, ίσως δε μια φάση της παρακολουθήσει και η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου.

Από τον Στόλο θα συμμετάσχουν όλα τα πολεμικά πλοία και θα ενεργοποιθούν όλα τα συστήματα αεροπορικού και ναυτικού ελέγχου, επικοινωνιών, SAR, υποστήριξης κλπ.

Ο χώρος που θα αναπτυχθεί η άσκηση είναι όλο το Αιγαίο και η Αν Μεσόγειος- από την Σαμοθράκη μεχρι το Καστελόριζο.

Ρεαλιστική εκπαίδευση
Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού έκρινε προ καιρού ότι η εκπαίδευση του προσωπικού σε ουσιαστικά πραγματικές συνθήκες και  σε σενάρια με μεγάλο αριθμό πλοίων και δύσκολες- σύνθετες αποστολές,πρέπει να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό.  Η κατάσταση αυτή – που βέβαια δεν αποκαθίσταται με μια ή δυο ασκήσεις ακόμη – δημιουργεί συνθήκες να χάσουν τα πληρώματα την επιχειρησιακή τους ικανότητα σε κάποιον βαθμό.

Έτσι κρίθηκε ότι φέτος πρέπει να γίνουν δυο ασκήσεις τύπου. <<Καταιγίδας>>.

Ιδιαίτερα δε διότι τόσο οι επιτελείς όσο κυρίως οι κυβερνήτες και το προσωπικό των πλοίων έχουν ανάγκη να ασκηθούν ( <<να δράσουν>>, μας ειπώθηκε) με τα πλοία τους και γενικά τα μέσα τους σε πολύπλοκες δραστηριότητες , στο ανοιχτό πέλαγος και σε συνδυασμένες ασκήσεις-δράσεις.

Όλα αυτά ισχύουν σε μεγαλύτερο βαθμό μετά τον περιορισμό των ασκήσεων τα τελευταία χρόνια αλλά και την συμμετοχή σε ευρωπαϊκές και ΝΑΤΟικές αποστολές.
Και 2η μεγάλη άσκηση το 2013
Για το λόγο αυτό ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Αποστολάκης έχει δώσει προτεραιότητα στην διοργάνωση και άλλης μεγάλης άσκησης στο Β εξάμηνο του 2013.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι ασκήσεις αυτές δεν έχουν σχέση με την πρόσφατη αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο πλαίσιο της άσκησης <<Ντενίς Γκουρντου>> (Θαλασσόλυκος), η οποία έτσι και αλλιώς παρακολουθήθηκε << από κοντά>>. και οι Τούρκοι ένιωσαν την ελληνική παρουσία στην θάλασσα και στον αέρα.

onalert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου