Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ε.Αποστολάκης: Στην ΑΟΖ μπορεί να προκύψει οτιδήποτε με την Τουρκία


Μπορεί ο Α/ΓΕΝ αντιναύαρχος Ε. Αποστολάκης να προσπάθησε να ισορροπήσει κάπως την κατάσταση από τις συνεχείς τορπίλες που εξαπέλυσαν ο πρώην Α/ΓΕΝ Κ. Χρηστίδης και ο πρώην αρχηγός Στόλου Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, αλλά και ο ίδιος προβληματίζεται για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από την παρουσία της Τουρκίας και κυρίως τις αξιώσεις που προβάλει έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
 «Θεωρώ πώς με το θέμα της ΑΟΖ μπορεί να προκύψει το οτιδήποτε», δήλωσε ο κ. Αποστολάκηςστην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι», αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πώς η Άγκυρα ενδεχομένως να θελήσει να τραβήξει το σχοινί στα άκρα προκαλώντας «θερμό επεισόδιο». Στόχος της τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Η Τουρκία έχει αποστείλει στον ΟΗΕ ρηματική διακήρυξη συμπεριλαμβάνοντας ελληνικές θαλάσσιες περιοχές, στο Καστελόριζο και τη Ρόδο, σε αυτές που επιθυμεί να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Κατά τον Α/ΓΕΝ το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση.«Έχουμε σχέδια για κάθε κίνηση τους». Επισήμανε όμως ότι χρειάζεται ενίσχυση στον τομέα της αεροπορικής υποστήριξης και μεγάλων σκαφών για την αντιαεροπορική άμυνα περιοχής. «Εξετάζεται το θέμα λίζινγκ με τη Γαλλία για την απόκτηση ΑΦΝΣ και την ένταξη δύο φρεγατών Fremm στο Πολεμικό Ναυτικό».
Επι του παρόντος συμφώνησαν και οι Χρηστίδης, Μαζαράκης ότι το πρόβλημα για το Ναυτικό δεν είναι μεγάλο. Μακροπρόθεσμα όμως… «μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική καταστροφή». Κι αυτό γιατί όπως είπε ο πρώην αρχηγός Στόλου, «από το 2017 έως το 2020 οι μεγάλες μονάδες του Ναυτικού θα είναι πλέον απαρχαιωμένες». Εννοούσε τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ που επιβάλλεται να εκσυγχρονισθούν, στα υποβρύχια και γενικά στα μεγάλα συστήματα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της αποτρεπτικής ισχύς των Ένοπλων Δυνάμεων.
«Χωρίς αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και μηδενική παρουσία σε διεθνείς ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο δώσαμε χώρο στην Τουρκία, η οποία εκμεταλλεύεται την κατάσταση και δίνει τη θαλάσσια εικόνα στο ΝΑΤΟ», σημείωσε ο κ. Μαζαράκης και πρόσθεσε πώς από τη μηδενική παρουσία στις διεθνείς αποστολές μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες. «Πρέπει να επανέλθουμε το ταχύτερο δυνατό. Δεν μπορούμε να μείνουμε εκτός διεθνής συμμετοχής πάνω από ένα χρόνο».
«Πρέπει να είναι αισθητή η παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι εντός της ΑΟΖ και πρέπει να τα υπερασπιστούμε», επισήμανε ο κ. Χρηστίδης. «Οι πολιτικοί δεν συνδέουν τους εθνικούς στόχους με τα υπάρχοντα στρατιωτικά μέσα».
Ο πρώην Α/ΓΕΝ εκτόξευσε και μία τεράστια τορπίλη κατά των πολιτικών. «Αν δεν προνοείς πρέπει να λογοδοτείς ή είσαι μειοδότης», είπε.
Σχετικά με τις «κρουαζιέρες» των Τούρκων στο Αιγαίο και μέχρι το Σούνιο ο κ. Χρηστίδης τόνισε ότι«είμαστε ελαστικοί στο να δείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε τις προκλήσεις». Εκείνο που τον ενοχλεί περισσότερο είναι πώς οι Τούρκοι αποκτούν την πεποίθηση, την κουλτούρα του νικητή, παραβιάζοντας βέβαια συχνά-πυκνά τους κανόνες της «αβλαβούς διέλευσης».
Οι δύο ναύαρχοι έκρουσαν όχι τον κώδωνα, αλλά την καμπάνα του κινδύνου για την επιχειρησιακή ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού. «Όσες φορές το παραμελήσαμε η χώρα μπήκε σε μεγάλες περιπέτειες. Η επένδυση στο Ναυτικό είναι επένδυση για την Πατρίδα».
Οι κ.κ. Χρηστίδης και Μαζαράκης είπαν αλήθειες, αλλά μίλησαν ως επίτιμοι Αρχηγοί. Κι αυτό είναι που έχει δημιουργήσει ένα περίεργο κλίμα στους κύκλους του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς στη διάρκεια της θητείας τους υπέγραψαν, συμφώνησαν ή δεν αντέδρασαν σε αποφάσεις που τώρα, κατόπιν εορτής, επικρίνουν και καταγγέλουν.
Εκείνο που προβληματίζει ακόμη περισσότερο, είναι η ανησυχία που εξέφρασε ο νυν Α/ΓΕΝ για την κατάσταση του Ναυτικού τα επόμενα χρόνια (όσο και αν προσπάθησε να ισορροπήσει) αν συνεχιστεί η πολιτική απραξία. Πολλές φορές ο κ. Αποστολάκης απάντησε σε ερωτήματα "δεν είμαι εγώ αρμόδιος να δώσω απάντηση".
Ας ανοίξουν λοιπόν τ’ αυτιά και τα μάτια τους οι πολιτικοί και η κυβέρνηση πριν είναι αργά. Από φαμφάρες του στιλ το ηθικό είναι υψηλό και το αξιόμαχο των Ένοπλων Δυνάμεων επίσης, έχουν «χορτάσει» τα στελέχη.  ΠΗΓΗ defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου