Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

“Ξανακοιμήθηκε” το ηφαίστειο της Σαντορίνης


Σε ήρεμη κατάσταση, σχεδόν ίδια, όπως πριν από την περσινή έξαρση, αλλά υπό διαρκή παρακολούθηση βρίσκεται το ηφαίστειο της Σαντορίνης, σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρακολουθούν τη δραστηριότητά του.
“Το 2011 το ηφαίστειο εμφάνισε κάποια σημάδια ύποπτα και επί ένα χρόνο είχε σκαμπανεβάσματα, με πολλούς σεισμούς, παραμόρφωση του εδάφους και μικρές διαφοροποιήσεις σε θερμοκρασία και χημική σύσταση αερίων. Όμως εδώ και τέσσερις με πέντε μήνες το ηφαίστειο βρίσκεται σε εντελώς ήρεμη κατάσταση, σχεδόν όπως πριν την έξαρσή του”, δήλωσε στο ΑΠΕ ο Μιχάλης Φυτίκας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης.
Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι το γεγονός της ηρεμίας δεν σημαίνει και εφησυχασμό των επιστημόνων. “Αυτή τη στιγμή το ηφαίστειο δείχνει να επανέρχεται στην πρότερη κατάσταση ύπνου, που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, γι' αυτό και πρέπει να παρακολουθείται”, πρόσθεσε.
Την ίδια άποψη έχει και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής του ΑΠΘ, Κοσμάς Στυλιανίδης. “Το ηφαίστειο σιγά σιγά ηρεμεί, δεν υπάρχουν εκδηλώσεις και κοντεύει να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση”, λέει.
“Παρακολουθούμε την παραμικρή "ανάσα" του ηφαιστείου. Από τον Φεβρουάριο και μετά η σχετική σεισμική δραστηριότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη”, λέει και ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.
Στις αρχές του 2011 το ηφαίστειο της Σαντορίνης εμφάνισε μια δραστηριότητα που απέκλινε από την ηρεμία και ανησύχησε τους επιστήμονες. Η δραστηριότητα αυτή εκφράστηκε κυρίως με σεισμούς, συσσώρευση μάγματος, μεταβολή του εδάφους σε ύψος και έκταση και αυξημένη ροή αερίων.
Η δραστηριότητά του συσπείρωσε Έλληνες και ξένους γεωλόγους, σεισμολόγους, ηφαιστειολόγους και άλλους ειδικούς, οι οποίοι εντόπισαν την ανάγκη διαρκούς παρακολούθησης του ηφαιστείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου